Villilän Kartano shadow

Villilän Kartanon historialliset tilat sopivat moneen käyttöön. Erilaiset yritystapahtumat, kokoukset, juhlat ja illanvietot
ovat ikimuistoisia elämyksiä, joihin kartanon keittiö valmistaa aina tilaisuuden luonteen mukaisen tarjoilun.

Villilän Kartanon historia.


historia1.jpg

Kartano ulkoa edestä v.1938

historia2.jpg

Kartano ulkoa takaa v.1938

historia3.jpg

Kartanon etuterassi v.1938

historia4.jpg

Sali v.1938

historia5.jpg

Huone v.1938

Alkuvaiheet

Villilän säteriratsutila on todennäköisesti saanut alkunsa 1450-luvulla, jolloin Kokemäen Villiön kylän asukkaat perustivat nykyisen kartanon paikalle torpan. 1600-luvulla Villilän kylä sulautui yhdeksi suureksi kartanoksi.

Von Jordanit 1638-1788

Vuonna 1638 Villilä annettiin läänityksenä Savonlinnan silloiselle maaherralle Mikael Von Jordanille ansioistaan sotatantereilla. Reduktiossa kartano peruutettiin kruunulle, mutta Jordanit säilyttivät asumisoikeutensa ja saivat kartanon myöhemmin uudestaan omistukseensa. Villilän isäntinä ovat olleet ainakin ratsumestari Juhan Jordan ja kornetti Juhana Henrik Jordan. Villilän Kartano maineen myytiin v. 1788 Kokemäen rovasti Kustaa Avellanille.

Avellanien aika 1788 -1888

Villilän Kartano oli Avellan –suvun hallussa 100 vuotta. Tunnetuin henkilö Avellanien suvussa oli laamanni Kaarle Fredik Avellan, joka sai aikaan monia merkittäviä uudistuksia Nakkilassa, mm. Nakkila erotettiin omaksi kirkkoherrakunnaksi Ulvilasta Kaarle Fredrikin vaimon kerrotaan tuoneen myötäjäisinään nakkilalaisen keinutuolin "esi-isän". Ahvenanmaalta. Kartanon nykyinen, empiretyylinen päärakennus on rakennettu Kaarle Fredrik Avellanin aikana v, 1852. Kartanon on piirtänyt Engelin yksi merkittävimmistä oppilaista A.F. Granstedt. Villilän Kartano on kaksikerroksinen, alkujaan 17 huonetta käsittävä puurakennus.

Pohjalat ja Grönlundit 1888-1971

Laamannin kuoltua hänen perillisensä myivät kartanon Arantilan Pohjalasta kotoisin olleelle Frans Stefan Pohjalalle v.1888. Hän oli naimisissa Yyterin kartanon tyttären Marian kanssa. Heidän tyttärensä Emma ja tämän puoliso Edward Grönlund tulivat kartanon omistajiksi v.1909. Tilasta erotettiin heidän aikanaan 20 itsenäistä torppaa ja 12 asutustilaa. Kartanon pinta-ala oli tästä huolimatta vielä 1930-luvun alussa 1118 ha. Sotien jälkeen kartanon alueet kutistuivat huomattavasti Edward Grönlund toimi Villilän Kartanossa v.1905 toimintansa aloittaneen karjanhoitokoulun johtajana. Hänen kuoltuaan v. 1932, Emma hoiti kartanoa poikansa Laurin avustuksella. Emma Grönlund kuoli v. 1969.

Omistajat vaihtuvat 1971 – 2002

Nakkilan kunta osti Villilän kartanon itselleen v. 1971. Kartanon maita kaupan myötä siirtyi uudelle omistajalle 380 ha. Kartano rakennuksineen oli päässyt todella huonoon kuntoon ja oikeastaan koko 70 –luvun rakennuksille ei tehty mitään. Kunta katsoi, ettei sillä ollut varaa kunnostaa ja ylläpitää kartanoa ja sen lukuisia rakennuksia ja niin kunta v. 1976 myi Villilän kartanon rakennuksineen Nakkilan Konepaja Oy:lle. Konepajan silloinen toimitusjohtaja Arvi Kivioja päätti, että kartano kunnostetaan ja saatetaan nykyaikaiseen kuntoon, joten vuosina 1980-1982 kartanoa kunnostettiin yli 3 miljoonalla markalla. Villilän Kartano palveli koulutus-, kokous- ja edustustilana Nakkilan Konepajalle aina vuoteen 2002 asti, jolloin kartano jälleen kerran myytiin. Omistajaksi tuli Koy Nakkilan Villilän Kartano, jonka Nakkilan kunta omistaa kokonaan. Villilän alueella tehtiin mittavia korjaustöitä, jotka kohdistuivat kartanon rakennuksiin ja ympäristöön.

Rakennukset ja puutarha

Aikanaan Suomen suurimmassa kivinavetassa ( 180 lehmää) toimii tänä päivänä Villilä Studiot sekä Sataedun Nakkilan toimipiste. Karjanhoitokoulun vanha asuntola on kunnostettu majoitustiloiksi palvellen erilaisia ryhmiä. Lisäksi v. 2005 kunnostettiin lähes sata vuotta vanha sauna elämyssaunaksi. Alueella kunnostusta odottavat vielä tallirakennus sekä vanha viljamakasiini. Keväällä 2006 tehtiin mittavia  ympäristön ja miljöön parannustoimenpiteitä palauttaen takaisin  kartanon vanhaa puutarhaa. Puutarhassa on myös esillä Sakari Peltolan Kivenkantaja -näyttelyn patsaita. Vanha autotallirakennus palvelee kesäisin kesäkaffilana.

Villilän Kartanonrouvat Oy

Villilän Kartano vuokrattiin v. 2003 syksyllä Villilän Kartanonrouville ja päärakennuksessa toimii tänä päivänä A-oikeuksin varustettu tilausravintola. Villilä Studioita on myös mahdollista vuokrata elokuvatuotantojen ulkopuolella. Studion tilat ovat muunneltavissa n. 50 hengen kokouksista aina 200 hengen illallisiin. Myös Villilä Studioiden tiloissa Villilän Kartanonrouvilla on anniskeluoikeudet.

Villilän Kartanonrouvien toiminta Villilässä päättyi 31.12.2017.

box shadow